Kwalifikacja MS.12

MS.12. Zarządzanie bezpieczeństwem w środowisku pracy

1. Monitorowanie przestrzegania przepisów prawnych określających wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy

Uczeń:

  1. określa obowiązki i odpowiedzialność pracodawcy i pracownika w obszarze bezpieczeństwa i higieny pracy;
  2. nadzoruje stosowanie przepisów ochrony pracy dotyczące kobiet, młodocianych i niepełnosprawnych;
  3. ocenia odpowiedzialność pracodawcy i pracownika z tytułu naruszenia przepisów prawa pracy;
  4. formułuje wnioski z przeglądów obiektów, pomieszczeń i stanowisk pracy pod względem zgodności z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy;
  5. opracowuje regulaminy i instrukcje stanowiskowe pod względem zgodności z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy;
  6. wykonuje czynności związane z kontrolą maszyn i urządzeń technicznych pod kątem przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy;
  7. kontroluje przydział i stosowanie środków ochrony indywidualnych oraz odzieży i obuwia roboczego.

2. Doskonalenie ergonomicznych warunków pracy

Uczeń:

  1. odróżnia działalność ergonomiczną koncepcyjną od korekcyjnej;
  2. wyjaśnia skutki zdrowotne ograniczonej aktywności fizycznej pracownika;
  3. ocenia obciążenie psychiczne pracownika na stanowisku pracy;
  4. dobiera do pracy pracowników odpowiednich pod względem wydolności psychofizycznej;
  5. charakteryzuje rolę narządów zmysłów w odbiorze informacji;
  6. określa wpływ aktywności ruchowej na układ kostno-stawowy;
  7. opisuje relacje zachodzące w układzie człowiek – maszyna – środowisko;
  8. posługuje się dokumentacją do projektowania i korygowania elementów stanowisk pracy.

3. Ocenianie ryzyka zawodowego

Uczeń:

  1. stosuje przepisy prawa dotyczące oceny ryzyka zawodowego;
  2. rozróżnia czynniki fizyczne, chemiczne, biologiczne i psychofizyczne występujące w środowisku pracy;
  3. identyfikuje czynniki szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe i niebezpieczne;
  4. wykonuje badania i pomiary czynników środowiska pracy;
  5. ocenia poziom ryzyka zawodowego;
  6. wskazuje metody redukcji ryzyka zawodowego;
  7. sporządza dokumentację analizy i oceny zagrożeń.

4. Ustalanie okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz chorób zawodowych

Uczeń:

  1. stosuje przepisy prawa dotyczące wypadków przy pracy i chorób zawodowych;
  2. określa obowiązki pracodawcy w razie wystąpienia wypadku przy pracy i chorób zawodowych;
  3. ustala okoliczności i przyczyny wypadków przy pracy;
  4. sporządza dokumentację powypadkową;
  5. określa działania zapobiegawcze z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.

5. Organizowanie i prowadzenie szkoleń oraz świadczenie usług z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy

Uczeń:

  1. określa warunki sprzyjające uczeniu się dorosłych;
  2. analizuje i różnicuje cele kształcenia w kategoriach wiedzy, umiejętności i postaw;
  3. określa cele ogólne i szczegółowe szkoleń z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy;
  4. dobiera treści, metody nauczania i środki dydaktyczne do określonych celów szkolenia oraz do specyfiki grupy szkoleniowej;
  5. stosuje aktywizujące metody prowadzenia szkoleń i wykorzystuje nowoczesne środki przekazu, zasady andragogiki i metodyki szkoleń osób dorosłych;
  6. opracowuje materiały popularyzujące problematykę bezpieczeństwa i higieny pracy.