Kwalifikacja TG.03
TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich
1. Magazynowanie surowców piekarskich
Uczeń:
- rozpoznaje surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do produkcji wyrobów piekarskich;
- przyjmuje dostawy surowców i półproduktów piekarskich zgodnie z procedurami;
- przestrzega zasad oceny organoleptycznej surowców piekarskich;
- ocenia jakość surowców piekarskich;
- przestrzega zasad rozmieszczania surowców i półproduktów piekarskich oraz warunków ich magazynowania;
- posługuje się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach;
- obsługuje urządzenia magazynowe;
- prowadzi dokumentację magazynową;
- przestrzega procedur zapewnienia jakości zdrowotnej żywności.
2. Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich
Uczeń:
- określa rodzaje wyrobów piekarskich oraz sposoby ich sporządzania;
- posługuje się recepturami piekarskimi;
- dobiera surowce do produkcji ciasta przeznaczonego na wyroby piekarskie;
- przygotowuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta;
- dobiera metody wytwarzania ciasta na wyroby piekarskie;
- ustala parametry technologiczne produkcji ciasta;
- sporządza ciasta na wyroby piekarskie;
- dokonuje oceny organoleptycznej półproduktów piekarskich;
- dobiera sposoby dzielenia i formowania ciasta;
- dobiera maszyny i urządzenia do przygotowania surowców i sporządzania, dzielenia i formowania ciast;
- obsługuje maszyny i urządzenia do przygotowania surowców, sporządzania, dzielenia i formowania ciasta;
- wykonuje czynności związane z ręcznym i mechanicznym dzieleniem ciasta oraz kształtowaniem kęsów.
3. Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta
Uczeń:
- planuje operacje technologiczne przed rozrostem kęsów ciasta i w trakcie rozrostu;
- wykonuje operacje technologiczne przed rozrostem końcowym i w trakcie rozrostu uformowanych kęsów ciasta;
- obsługuje maszyny i urządzenia do końcowego rozrostu kęsów ciasta;
- poddaje rozrostowi uformowane wyroby zgodnie z ustalonymi parametrami;
- kontroluje jakość kęsów ciasta w trakcie rozrostu;
- planuje zabiegi technologiczne przed wypiekiem ciasta;
- wykonuje czynności końcowe przed włożeniem wyrobów do pieca;
- rozróżnia piece piekarskie;
- obsługuje piece piekarskie;
- analizuje przemiany zachodzące w cieście w trakcie wypieku;
- wykonuje czynności związane z wypiekiem pieczywa;
- monitoruje krytyczne punkty kontroli zgodnie z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).
4. Przygotowanie pieczywa do dystrybucji
Uczeń:
- ocenia jakość gotowego pieczywa;
- rozpoznaje wady pieczywa oraz określa przyczyny ich powstawania;
- planuje sposób konfekcjonowania pieczywa;
- dobiera urządzenia do konfekcjonowania pieczywa;
- obsługuje urządzenia do konfekcjonowania pieczywa;
- wykonuje czynności związane ze schładzaniem i konfekcjonowaniem wyrobów piekarskich;
- określa warunki magazynowania gotowych wyrobów piekarskich;
- magazynuje gotowe wyroby piekarskie i przygotowuje je do ekspedycji;
- obsługuje środki transportu wewnętrznego;
- monitoruje krytyczne punkty kontroli z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych wyrobów.