Kwalifikacja TG.03

TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich

1. Magazynowanie surowców piekarskich

Uczeń:

  1. rozpoznaje surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do produkcji wyrobów piekarskich;
  2. przyjmuje dostawy surowców i półproduktów piekarskich zgodnie z procedurami;
  3. przestrzega zasad oceny organoleptycznej surowców piekarskich;
  4. ocenia jakość surowców piekarskich;
  5. przestrzega zasad rozmieszczania surowców i półproduktów piekarskich oraz warunków ich magazynowania;
  6. posługuje się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach;
  7. obsługuje urządzenia magazynowe;
  8. prowadzi dokumentację magazynową;
  9. przestrzega procedur zapewnienia jakości zdrowotnej żywności.

2. Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich

Uczeń:

  1. określa rodzaje wyrobów piekarskich oraz sposoby ich sporządzania;
  2. posługuje się recepturami piekarskimi;
  3. dobiera surowce do produkcji ciasta przeznaczonego na wyroby piekarskie;
  4. przygotowuje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta;
  5. dobiera metody wytwarzania ciasta na wyroby piekarskie;
  6. ustala parametry technologiczne produkcji ciasta;
  7. sporządza ciasta na wyroby piekarskie;
  8. dokonuje oceny organoleptycznej półproduktów piekarskich;
  9. dobiera sposoby dzielenia i formowania ciasta;
  10. dobiera maszyny i urządzenia do przygotowania surowców i sporządzania, dzielenia i formowania ciast;
  11. obsługuje maszyny i urządzenia do przygotowania surowców, sporządzania, dzielenia i formowania ciasta;
  12. wykonuje czynności związane z ręcznym i mechanicznym dzieleniem ciasta oraz kształtowaniem kęsów.

3. Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta

Uczeń:

  1. planuje operacje technologiczne przed rozrostem kęsów ciasta i w trakcie rozrostu;
  2. wykonuje operacje technologiczne przed rozrostem końcowym i w trakcie rozrostu uformowanych kęsów ciasta;
  3. obsługuje maszyny i urządzenia do końcowego rozrostu kęsów ciasta;
  4. poddaje rozrostowi uformowane wyroby zgodnie z ustalonymi parametrami;
  5. kontroluje jakość kęsów ciasta w trakcie rozrostu;
  6. planuje zabiegi technologiczne przed wypiekiem ciasta;
  7. wykonuje czynności końcowe przed włożeniem wyrobów do pieca;
  8. rozróżnia piece piekarskie;
  9. obsługuje piece piekarskie;
  10. analizuje przemiany zachodzące w cieście w trakcie wypieku;
  11. wykonuje czynności związane z wypiekiem pieczywa;
  12. monitoruje krytyczne punkty kontroli zgodnie z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).

4. Przygotowanie pieczywa do dystrybucji

Uczeń:

  1. ocenia jakość gotowego pieczywa;
  2. rozpoznaje wady pieczywa oraz określa przyczyny ich powstawania;
  3. planuje sposób konfekcjonowania pieczywa;
  4. dobiera urządzenia do konfekcjonowania pieczywa;
  5. obsługuje urządzenia do konfekcjonowania pieczywa;
  6. wykonuje czynności związane ze schładzaniem i konfekcjonowaniem wyrobów piekarskich;
  7. określa warunki magazynowania gotowych wyrobów piekarskich;
  8. magazynuje gotowe wyroby piekarskie i przygotowuje je do ekspedycji;
  9. obsługuje środki transportu wewnętrznego;
  10. monitoruje krytyczne punkty kontroli z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych wyrobów.