Kwalifikacja RL.19

RL.19. Organizacja chowu i hodowli koni

1. Organizowanie produkcji w gospodarstwie rolnym

Uczeń:

  1. planuje i organizuje produkcję roślin uprawianych na pasze;
  2. wykonuje zabiegi agrotechniczne stosowane w produkcji roślin uprawianych na pasze;
  3. wykonuje czynności związane z zbiorem, konserwacją i przechowywaniem pasz;
  4. planuje i organizuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie;
  5. prowadzi chów zwierząt gospodarskich;
  6. stosuje ekologiczne metody produkcji rolniczej;
  7. prowadzi produkcję rolniczą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  8. prowadzi sprzedaż zwierząt oraz produktów pochodzenia rolniczego;
  9. oblicza opłacalność produkcji rolniczej.

2. Obsługiwanie środków technicznych w rolnictwie

Uczeń:

  1. posługuje się dokumentacją techniczną, normami i katalogami;
  2. analizuje informacje techniczne, wykorzystując różne źródła;
  3. rozpoznaje materiały stosowane w konstrukcjach maszyn i urządzeń technicznych;
  4. wykorzystuje energię elektryczną i niekonwencjonalne źródła energii;
  5. dobiera oraz eksploatuje narzędzia i maszyny do kompleksowej mechanizacji procesów technologicznych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
  6. kontroluje jakość wykonywanych prac;
  7. dobiera pojazdy i środki transportu do prac w rolnictwie;
  8. przygotowuje pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia rolnicze zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisami prawa dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
  9. wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;
  10. przestrzega zasad rachunku ekonomicznego podczas eksploatowania pojazdów, maszyn i narzędzi rolniczych.

3. Prowadzenie chowu i hodowli koni

Uczeń:

  1. dobiera typy użytkowe i rasy koni do warunków przyrodniczych i ekonomicznych gospodarstwa rolnego;
  2. dobiera systemy utrzymania dla różnych ras i grup koni;
  3. wykonuje czynności związane z codzienną pielęgnacją koni i obsługą stajni;
  4. planuje wyposażenie stajni i budynków towarzyszących z uwzględnieniem potrzeb koni i zasad dobrostanu zwierząt;
  5. określa wymagania zoohigieniczne pomieszczeń dla koni;
  6. wykonuje pomiary czynników mikroklimatycznych w pomieszczeniach dla koni;
  7. dokonuje pomiarów parametrów fizjologicznych koni;
  8. dokonuje oceny zachowania i stanu zdrowia koni;
  9. rozpoznaje narowy i nałogi koni i zapobiega im;
  10. rozpoznaje objawy chorób koni;
  11. przestrzega zasad profilaktyki weterynaryjnej w stadzie koni;
  12. udziela koniom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach;
  13. przestrzega przepisów prawa dotyczących zwalczania chorób zakaźnych zwierząt oraz przepisów sanitarno-epidemiologicznych w chowie koni;
  14. sporządza dokumentację dotyczącą pracy hodowlanej;
  15. rozpoznaje maści i odmiany koni oraz dokonuje opisu identyfikacyjnego koni;
  16. ocenia kondycję i pokrój koni oraz dokonuje pomiarów zoometrycznych koni;
  17. organizuje i prowadzi rozród koni;
  18. wychowuje i oswaja młode konie;
  19. sporządza kalkulacje kosztów chowu i hodowli koni.

4. Żywienie koni

Uczeń:

  1. dostosowuje żywienie i pojenie do specyfiki budowy i fizjologii układu pokarmowego koni;
  2. określa znaczenie składników pasz w żywieniu koni;
  3. dobiera pasze stosowane w żywieniu koni oraz ocenia ich jakość;
  4. określa potrzeby pokarmowe koni oraz wartość pokarmową pasz;
  5. układa dawki pokarmowe dla różnych grup koni;
  6. przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze dla koni;
  7. przestrzega zasad higieny żywienia i pojenia koni;
  8. sporządza preliminarz i bilans pasz dla koni;
  9. sporządza kalkulacje kosztów żywienia koni.