Kwalifikacja RL.19
RL.19. Organizacja chowu i hodowli koni
1. Organizowanie produkcji w gospodarstwie rolnym
Uczeń:
- planuje i organizuje produkcję roślin uprawianych na pasze;
- wykonuje zabiegi agrotechniczne stosowane w produkcji roślin uprawianych na pasze;
- wykonuje czynności związane z zbiorem, konserwacją i przechowywaniem pasz;
- planuje i organizuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie;
- prowadzi chów zwierząt gospodarskich;
- stosuje ekologiczne metody produkcji rolniczej;
- prowadzi produkcję rolniczą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- prowadzi sprzedaż zwierząt oraz produktów pochodzenia rolniczego;
- oblicza opłacalność produkcji rolniczej.
2. Obsługiwanie środków technicznych w rolnictwie
Uczeń:
- posługuje się dokumentacją techniczną, normami i katalogami;
- analizuje informacje techniczne, wykorzystując różne źródła;
- rozpoznaje materiały stosowane w konstrukcjach maszyn i urządzeń technicznych;
- wykorzystuje energię elektryczną i niekonwencjonalne źródła energii;
- dobiera oraz eksploatuje narzędzia i maszyny do kompleksowej mechanizacji procesów technologicznych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- kontroluje jakość wykonywanych prac;
- dobiera pojazdy i środki transportu do prac w rolnictwie;
- przygotowuje pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia rolnicze zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisami prawa dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
- wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;
- przestrzega zasad rachunku ekonomicznego podczas eksploatowania pojazdów, maszyn i narzędzi rolniczych.
3. Prowadzenie chowu i hodowli koni
Uczeń:
- dobiera typy użytkowe i rasy koni do warunków przyrodniczych i ekonomicznych gospodarstwa rolnego;
- dobiera systemy utrzymania dla różnych ras i grup koni;
- wykonuje czynności związane z codzienną pielęgnacją koni i obsługą stajni;
- planuje wyposażenie stajni i budynków towarzyszących z uwzględnieniem potrzeb koni i zasad dobrostanu zwierząt;
- określa wymagania zoohigieniczne pomieszczeń dla koni;
- wykonuje pomiary czynników mikroklimatycznych w pomieszczeniach dla koni;
- dokonuje pomiarów parametrów fizjologicznych koni;
- dokonuje oceny zachowania i stanu zdrowia koni;
- rozpoznaje narowy i nałogi koni i zapobiega im;
- rozpoznaje objawy chorób koni;
- przestrzega zasad profilaktyki weterynaryjnej w stadzie koni;
- udziela koniom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach;
- przestrzega przepisów prawa dotyczących zwalczania chorób zakaźnych zwierząt oraz przepisów sanitarno-epidemiologicznych w chowie koni;
- sporządza dokumentację dotyczącą pracy hodowlanej;
- rozpoznaje maści i odmiany koni oraz dokonuje opisu identyfikacyjnego koni;
- ocenia kondycję i pokrój koni oraz dokonuje pomiarów zoometrycznych koni;
- organizuje i prowadzi rozród koni;
- wychowuje i oswaja młode konie;
- sporządza kalkulacje kosztów chowu i hodowli koni.
4. Żywienie koni
Uczeń:
- dostosowuje żywienie i pojenie do specyfiki budowy i fizjologii układu pokarmowego koni;
- określa znaczenie składników pasz w żywieniu koni;
- dobiera pasze stosowane w żywieniu koni oraz ocenia ich jakość;
- określa potrzeby pokarmowe koni oraz wartość pokarmową pasz;
- układa dawki pokarmowe dla różnych grup koni;
- przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze dla koni;
- przestrzega zasad higieny żywienia i pojenia koni;
- sporządza preliminarz i bilans pasz dla koni;
- sporządza kalkulacje kosztów żywienia koni.