Kwalifikacja RL.11
RL.11. Wykonywanie czynności pomocniczych w zakresie usług oraz kontroli i nadzoru weterynaryjnego
1. Wykonywanie czynności pomocniczych w diagnozowaniu chorób zwierząt
Uczeń:
- przeprowadza wywiad z posiadaczem zwierzęcia;
- przygotowuje zwierzęta do badań klinicznych;
- określa znaczenie kliniczne poszczególnych okolic ciała zwierząt;
- rozróżnia sprzęt i aparaturę diagnostyczną;
- dobiera metody przeprowadzania badań fizykalnych zwierząt;
- wykonuje badania fizykalne zwierząt;
- rozróżnia prawidłowe i patologiczne wyniki badań fizykalnych zwierząt;
- wykonuje czynności pomocnicze związane z badaniem zwierząt z wykorzystaniem urządzeń diagnostycznych;
- wykonuje czynności związane z pobieraniem, utrwalaniem i przechowywaniem materiału do badań laboratoryjnych;
- stosuje techniki wykonywania badań laboratoryjnych;
- wykonuje czynności pomocnicze w trakcie sekcyjnego badania zwłok zwierzęcych;
- posługuje się dokumentacją z zakresu diagnostyki chorób zwierząt.
2. Wykonywanie czynności pomocniczych związanych z profilaktyką i leczeniem chorób zwierząt
Uczeń:
- posługuje się dokumentacją leczenia zwierząt;
- ocenia stan zdrowia zwierzęcia w momencie zagrożenia jego życia;
- rozpoznaje czynniki wywołujące choroby u zwierząt;
- określa wpływ różnych czynników chorobotwórczych na stan zdrowia zwierząt;
- określa drogi szerzenia się chorób zwierzęcych i odzwierzęcych;
- wykonuje czynności mające na celu ratowanie życia zwierząt i zapobieganie powikłaniom;
- rozpoznaje objawy chorób zwierząt;
- rozróżnia weterynaryjne produkty lecznicze i przechowuje je zgodnie z obowiązującymi zasadami;
- stosuje racjonalny sposób żywienia różnych gatunków zwierząt w zależności od stanu ich zdrowia;
- poskramia i przygotowuje zwierzęta do czynności lekarsko-weterynaryjnych;
- rozróżnia drogi podawania leków zwierzętom;
- podaje leki zwierzętom według zaleceń lekarza weterynarii;
- dobiera i przygotowuje instrumentarium oraz materiały do wykonania zabiegów lekarsko-weterynaryjnych;
- dokonuje mycia, sterylizacji i konserwacji narzędzi i sprzętu weterynaryjnego zgodnie z obowiązującymi procedurami;
- wykonuje czynności pomocnicze podczas weterynaryjnych zabiegów chirurgicznych, leczniczych, profilaktycznych i fizjoterapeutycznych;
- sprawuje opiekę nad zwierzętami leczonymi i po zabiegach chirurgicznych;
- dobiera materiały oraz wykonuje opatrunki i okłady u zwierząt.
3. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu kontroli i nadzoru weterynaryjnego
Uczeń:
- stosuje przepisy prawa dotyczące kontroli i nadzoru weterynaryjnego;
- wykonuje czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru warunków weterynaryjnych utrzymania zwierząt;
- wykonuje czynności pomocnicze prowadzone w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego, dotyczące przestrzegania zasad identyfikacji i rejestracji oraz przemieszczania zwierząt;
- wykonuje czynności pomocnicze prowadzone w ramach kontroli zdrowia zwierząt i ochrony ich zdrowia;
- wykonuje czynności pomocnicze związane z prowadzeniem nadzoru weterynaryjnego dotyczącego bezpieczeństwa pasz i materiałów paszowych;
- wykonuje czynności pomocnicze prowadzone w ramach monitoringu i zwalczania chorób zakaźnych zwierząt;
- wykonuje czynności pomocnicze prowadzone w ramach kontroli i nadzoru weterynaryjnego dotyczące bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego;
- kontroluje warunki dobrostanu zwierząt kierowanych do uboju;
- wykonuje czynności pomocnicze z zakresu weterynaryjnego badania przedubojowego zwierząt;
- wykonuje czynności pomocnicze z zakresu weterynaryjnego badania poubojowego mięsa;
- przestrzega zasad kategoryzacji i postępowania z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego;
- przestrzega procedur postępowania weterynaryjnego w przypadku podejrzenia wystąpienia chorób zwierząt.