Kwalifikacja R.19

R.19. Organizacja chowu i hodowli koni

1. Organizowanie produkcji w gospodarstwie rolnym

Uczeń:

1) planuje i organizuje produkcję roślin uprawianych na pasze;

2) wykonuje zabiegi agrotechniczne stosowane w produkcji roślin uprawianych na pasze;

3) wykonuje czynności związane z zbiorem, konserwacją i przechowywaniem pasz;

4) planuje i organizuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie;

5) prowadzi chów zwierząt gospodarskich;

6) stosuje ekologiczne metody produkcji rolniczej;

7) prowadzi produkcję rolniczą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;

8) prowadzi sprzedaż zwierząt oraz produktów pochodzenia rolniczego;

9) oblicza opłacalność produkcji rolniczej.

2. Obsługiwanie środków technicznych w rolnictwie

Uczeń:

1) posługuje się dokumentacją techniczną, normami i katalogami;

2) analizuje informacje techniczne, wykorzystując różne źródła;

3) rozpoznaje materiały stosowane w konstrukcjach maszyn i urządzeń technicznych;

4) wykorzystuje energię elektryczną i niekonwencjonalne źródła energii;

5) dobiera oraz eksploatuje narzędzia i maszyny do kompleksowej mechanizacji procesów technologicznych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;

6) kontroluje jakość wykonywanych prac;

7) dobiera pojazdy i środki transportu do prac w rolnictwie;

8) przygotowuje pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia rolnicze zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisami prawa dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;

9) wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;

10) przestrzega zasad rachunku ekonomicznego podczas eksploatowania pojazdów, maszyn i narzędzi rolniczych.

3. Prowadzenie chowu i hodowli koni

Uczeń:

1) dobiera typy użytkowe i rasy koni do warunków przyrodniczych i ekonomicznych gospodarstwa rolnego;

2) dobiera systemy utrzymania dla różnych ras i grup koni;

3) wykonuje czynności związane z codzienną pielęgnacją koni i obsługą stajni;

4) planuje wyposażenie stajni i budynków towarzyszących z uwzględnieniem potrzeb koni i zasad dobrostanu zwierząt;

5) określa wymagania zoohigieniczne pomieszczeń dla koni;

6) wykonuje pomiary czynników mikroklimatycznych w pomieszczeniach dla koni;

7) dokonuje pomiarów parametrów fizjologicznych koni;

8) dokonuje oceny zachowania i stanu zdrowia koni;

9) rozpoznaje narowy i nałogi koni i zapobiega im;

10) rozpoznaje objawy chorób koni;

11) przestrzega zasad profilaktyki weterynaryjnej w stadzie koni;

12) udziela koniom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach;

13) przestrzega przepisów prawa dotyczących zwalczania chorób zakaźnych zwierząt oraz przepisów sanitarno-epidemiologicznych w chowie koni;

14) sporządza dokumentację dotyczącą pracy hodowlanej;

15) rozpoznaje maści i odmiany koni oraz dokonuje opisu identyfikacyjnego koni;

16) ocenia kondycję i pokrój koni oraz dokonuje pomiarów zoometrycznych koni;

17) organizuje i prowadzi rozród koni;

18) wychowuje i oswaja młode konie;

19) sporządza kalkulacje kosztów chowu i hodowli koni.

4. Żywienie koni

Uczeń:

1) dostosowuje żywienie i pojenie do specyfiki budowy i fizjologii układu pokarmowego koni;

2) określa znaczenie składników pasz w żywieniu koni;

3) dobiera pasze stosowane w żywieniu koni oraz ocenia ich jakość;

4) określa potrzeby pokarmowe koni oraz wartość pokarmową pasz;

5) układa dawki pokarmowe dla różnych grup koni;

6) przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze dla koni;

7) przestrzega zasad higieny żywienia i pojenia koni;

8) sporządza preliminarz i bilans pasz dla koni;

9) sporządza kalkulacje kosztów żywienia koni.