Kierunek: technik rybactwa śródlądowego

Klasyfikacja zawodów szkolnictwa zawodowego przewiduje możliwość kształcenia w tym zawodzie również w branżowej szkole II stopnia.

  1. CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik rybactwa śródlądowego powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. prowadzenia chowu i hodowli ryb i raków słodkowodnych;
  2. użytkowania rybackiego wód śródlądowych;
  3. wykonywania wstępnego przetwórstwa ryb i raków;
  4. planowania produkcji ryb i raków w akwakulturze;
  5. organizowania i nadzorowania prac w intensywnym chowie i hodowli ryb;
  6. obsługiwania i konserwacji sprzętu i urządzeń rybackich;
  7. prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami).
  1. EFEKTY KSZTAŁCENIA

Do wykonywania wyżej wymienionych zadań zawodowych niezbędne jest osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia, na które składają się:

  1. efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów;

    (BHP). Bezpieczeństwo i higiena pracy
    Uczeń:

    1. rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią;
    2. rozróżnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska w Polsce;
    3. określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;
    4. przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zadań zawodowych;
    5. określa zagrożenia związane z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy;
    6. określa skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka;
    7. organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
    8. stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych;
    9. przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
    10. udziela pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia.

    (PDG). Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
    Uczeń:

    1. stosuje pojęcia z obszaru funkcjonowania gospodarki rynkowej;
    2. stosuje przepisy prawa pracy, przepisy prawa dotyczące ochrony danych osobowych oraz przepisy prawa podatkowego i prawa autorskiego;
    3. stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej;
    4. rozróżnia przedsiębiorstwa i instytucje występujące w branży i powiązania między nimi;
    5. analizuje działania prowadzone przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży;
    6. inicjuje wspólne przedsięwzięcia z różnymi przedsiębiorstwami z branży;
    7. przygotowuje dokumentację niezbędną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej;
    8. prowadzi korespondencję związaną z prowadzeniem działalności gospodarczej;
    9. obsługuje urządzenia biurowe oraz stosuje programy komputerowe wspomagające prowadzenie działalności gospodarczej;
    10. planuje i podejmuje działania marketingowe prowadzonej działalności gospodarczej;
    11. optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności gospodarczej.

    (JOZ). Język obcy ukierunkowany zawodowo
    Uczeń:

    1. posługuje się zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych), umożliwiających realizację zadań zawodowych;
    2. interpretuje wypowiedzi dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych artykułowane powoli i wyraźnie, w standardowej odmianie języka;
    3. analizuje i interpretuje krótkie teksty pisemne dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych;
    4. formułuje krótkie i zrozumiałe wypowiedzi oraz teksty pisemne umożliwiające komunikowanie się w środowisku pracy;
    5. korzysta z obcojęzycznych źródeł informacji.

    (KPS). Kompetencje personalne i społeczne
    Uczeń:

    1. przestrzega zasad kultury i etyki;
    2. jest kreatywny i konsekwentny w realizacji zadań;
    3. przewiduje skutki podejmowanych działań;
    4. jest otwarty na zmiany;
    5. potrafi radzić sobie ze stresem;
    6. aktualizuje wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe;
    7. przestrzega tajemnicy zawodowej;
    8. potrafi ponosić odpowiedzialność za podejmowane działania;
    9. potrafi negocjować warunki porozumień;
    10. współpracuje w zespole.

    (OMZ). Organizacja pracy małych zespołów (wyłącznie dla zawodów nauczanych na poziomie technika)
    Uczeń:

    1. planuje pracę zespołu w celu wykonania przydzielonych zadań;
    2. dobiera osoby do wykonania przydzielonych zadań;
    3. kieruje wykonaniem przydzielonych zadań;
    4. ocenia jakość wykonania przydzielonych zadań;
    5. wprowadza rozwiązania techniczne i organizacyjne wpływające na poprawę warunków i jakość pracy;
    6. komunikuje się ze współpracownikami.
  2. efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru rolniczo-leśnego z ochroną środowiska, stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów PKZ(RL.b) i PKZ(RL.c);

    PKZ(RL.b) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: rybak śródlądowy, technik rybactwa śródlądowego

    Uczeń:

    1. rozpoznaje gatunki i stadia rozwojowe ryb i raków;
    2. charakteryzuje środowisko wód śródlądowych;
    3. określa znaczenie wybranych formacji ekologicznych wód śródlądowych w akwakulturze;
    4. rozpoznaje choroby i szkodniki ryb i raków;
    5. pobiera próbki wody oraz przeprowadza badania i analizy jej parametrów;
    6. stosuje przepisy prawa dotyczące żeglugi śródlądowej;
    7. korzysta z zewnętrznych środków finansowych na prowadzenie gospodarki rybackiej;
    8. stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.

    PKZ(RL.c) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: ogrodnik, technik ogrodnik, pszczelarz, technik pszczelarz, rolnik, technik rolnik, technik architektury krajobrazu, technik hodowca koni, operator maszyn leśnych, technik leśnik, rybak śródlądowy, technik rybactwa śródlądowego, technik weterynarii, technik agrobiznesu, jeździec, mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki

    Uczeń:

    1. wykonuje czynności kontrolno-obsługowe ciągników rolniczych;
    2. stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego;
    3. przestrzega zasad kierowania ciągnikiem rolniczym;
    4. wykonuje czynności związane z prowadzeniem i obsługą ciągnika rolniczego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T.
  3. efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie technik rybactwa śródlądowego opisane w części II:

    RL.02. Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze

    1. Wykonywanie prac związanych z chowem i hodowlą ryb i raków słodkowodnych

    Uczeń:

    1. rozróżnia pojęcia stosowane w rybactwie stawowym;
    2. charakteryzuje technologię produkcji ryb i raków;
    3. dobiera stawy do etapów oraz systemów chowu ryb i raków słodkowodnych;
    4. wykonuje czynności związane z rozrodem ryb i raków słodkowodnych w warunkach naturalnych;
    5. wykonuje czynności związane z podchowem stadiów młodocianych ryb i raków słodkowodnych;
    6. wykonuje czynności związane z zarybianiem stawów hodowlanych;
    7. rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu ryb i raków słodkowodnych;
    8. przygotowuje i przechowuje pasze stosowane w rybactwie;
    9. prowadzi prace związane z żywieniem oraz dokarmianiem ryb i raków słodkowodnych;
    10. wykonuje odłowy kontrolne i odławia ryby i raki słodkowodne;
    11. wykonuje czynności związane z zimowaniem i magazynowaniem ryb i raków słodkowodnych;
    12. prowadzi chów ryb i raków słodkowodnych, przestrzegając zasad profilaktyki i higieny;
    13. wykonuje czynności związane z podnoszeniem kultury stawów;
    14. sortuje i transportuje różne sortymenty ryb i raków słodkowodnych.

    2. Użytkowanie rybackie wód śródlądowych

    Uczeń:

    1. stosuje pojęcia związane z akwakulturą w wodach śródlądowych;
    2. wykonuje prace rybackie zgodnie z przepisami prawa wodnego i przepisami prawa dotyczącymi rybactwa śródlądowego;
    3. dobiera skład gatunkowy ryb i raków słodkowodnych do typu zbiornika wodnego i cieku;
    4. wykonuje czynności związane z zarybianiem wód śródlądowych;
    5. prowadzi połowy przy użyciu narzędzi sieciowych, narzędzi kolnych, agregatu prądotwórczego i urządzeń rybackich;
    6. przechowuje i przygotowuje ryby i raki słodkowodne do sprzedaży;
    7. wykonuje czynności związane z pozyskaniem materiału zarybieniowego ryb i raków słodkowodnych;
    8. wykonuje melioracje rybackie w wodach śródlądowych;
    9. sporządza dokumentację rybacką.

    3. Prowadzenie prac rybackich z zastosowaniem sprzętu, maszyn i urządzeń rybackich

    Uczeń:

    1. rozpoznaje sprzęt, narzędzia, maszyny i urządzenia stosowane w gospodarstwach rybackich;
    2. stosuje pomocniczy sprzęt rybacki;
    3. naprawia sieciowe narzędzia połowu i odłowu ryb;
    4. wykonuje wybrane sieciowe narzędzia połowu i odłowu ryb;
    5. obsługuje łodzie rybackie i ich wyposażenie;
    6. prowadzi prace rybackie w gospodarstwach stawowych i jeziorowych z zastosowaniem maszyn;
    7. obsługuje budowle i urządzenia hydrotechniczne;
    8. obsługuje wyposażenie wylęgarni i podchowalni ryb.

    RL.15. Organizacja prac rybackich w akwakulturze

    1. Planowanie produkcji ryb i raków w akwakulturze

    Uczeń:

    1. posługuje się księgą stawową i jeziorową oraz operatem rybackim obwodu rybackiego;
    2. dobiera technologię produkcji ryb odpowiednią do gospodarstwa rybackiego;
    3. oblicza wskaźniki wielkości produkcji obiektu rybackiego na podstawie parametrów wody i jego wyposażenia;
    4. oblicza liczebność obsad i wielkość produkcji ryb i raków;
    5. oblicza zapotrzebowanie na paszę i sporządza preliminarz żywienia;
    6. sporządza harmonogramy prac rybackich dla obiektu rybackiego;
    7. sporządza zestaw technicznego wyposażenia obiektu rybackiego;
    8. projektuje narzędzia połowu i odłowu ryb i raków;
    9. oblicza koszty budowy narzędzi połowu i odłowu.

    2. Organizowanie prac rybackich w intensywnym chowie i hodowli ryb i raków

    Uczeń:

    1. dobiera metody intensywnego chowu ryb i raków;
    2. prowadzi chów ryb i raków z zastosowaniem intensywnych metod chowu;
    3. przygotowuje tarlaki ryb i raków do rozrodu sztucznego;
    4. wykonuje czynności związane ze zwalczaniem chorób ryb i raków;
    5. wykonuje czynności związane z leczeniem ryb i raków pod nadzorem lekarza weterynarii;
    6. rozróżnia rasy, formy i odmiany ryb i raków;
    7. przeprowadza selekcję, dobór i krzyżowanie ryb i raków.

    3. Wykonywanie wstępnego przetwórstwa ryb i raków

    Uczeń:

    1. rozpoznaje asortyment wstępnie przetworzonych ryb i raków;
    2. określa przydatność ryb i raków do spożycia i przetwarzania;
    3. wykonuje prace związane z przedłużaniem trwałości surowca rybnego;
    4. wykonuje prace w zakresie wstępnego przetwarzania ryb i raków;
    5. oblicza ceny asortymentu wstępnie przetworzonych ryb i raków;
    6. wykonuje prace przetwórcze, stosując przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa żywności.
  1. WARUNKI REALIZACJI KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Szkoła podejmująca kształcenie w zawodzie technik rybactwa śródlądowego powinna posiadać następujące pomieszczenia dydaktyczne:

  1. pracownię akwakultury, w której powinny być zorganizowane następujące stanowiska:
    1. stanowisko chowu ryb i raków w postaci obiektu stawowego
      o powierzchni co najmniej jednego hektara,
    2. stanowisko wylęgarniczo-podchowowe obejmujące: pomieszczenia do przeprowadzania stymulacji hormonalnej i tarła ryb; wylęgarnię ryb i raków wraz z aparatami inkubacyjnymi i z oprzyrządowaniem; podchowalnię ryb i raków wyposażoną w baseny lub akwaria podchowowe wraz z oprzyrządowaniem,
    3. stanowisko żywienia ryb i podnoszenia kultury stawów obejmujące
      magazyn pasz oraz pomieszczenia z zestawem sprzętu do podnoszenia kultury stawów;
    ponadto pracownia powinna być wyposażona w projektor multimedialny i filmy dydaktyczne dotyczące chowu ryb;
  2. pracownię rybactwa jeziorowego i rzecznego, w której powinny być zorganizowane następujące stanowiska:
    1. stanowisko rybactwa jeziorowego w postaci jeziora o powierzchni co najmniej pięćdziesięciu hektarów,
    2. stanowisko obsługi i konserwacji sprzętu składające się z przystani rybackiej z hangarem na łodzie,
    3. magazyn na sprzęt sieciowy i narzędzia rybackie,
    4. stanowisko zabezpieczenia surowca rybnego, wyposażone w lodownię lub pomieszczenie do magazynowania ryb,
    5. pomieszczenie do przedłużania trwałości i wstępnej obróbki ryb;
    ponadto pracownia powinna być wyposażona w projektor multimedialny i filmy dydaktyczne dotyczące połowu ryb;
  3. pracownię organizacji prac rybackich w akwakulturze, w której powinny być zorganizowane następujące stanowiska:
    1. stanowiska planowania produkcji (jedno stanowisko dla sześciu uczniów), wyposażone w: komputery wraz z oprogramowaniem mającym zastosowanie w rybactwie, wzory dokumentacji gospodarczej, próbki materiałów, surowców i pasz,
    2. stanowiska projektowania i wykonywania sieciowych narzędzi połowów i odłowów (jedno stanowisko dla sześciu uczniów), wyposażone w: materiały sieciowe, narzędzia do cięcia, zszywania i obsadzania tkaniny sieciowej;
  4. warsztaty szkolne, w których powinny być zorganizowane następujące stanowiska:
    1. stanowiska do obróbki ręcznej metali,
    2. stanowiska pojazdów stosowanych w rybactwie, takich jak: ciągnik rolniczy z przyczepą (przyczepami) lub pojazd wolnobieżny z przyczepą (przyczepami).

Kształcenie praktyczne może odbywać się w: pracowniach i warsztatach szkolnych, placówkach kształcenia praktycznego, gospodarstwach rybackich i rybackich ośrodkach doświadczalnych.

Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 8 tygodni (320 godzin).

Warunkiem skierowania ucznia na praktykę zawodową jest ukończenie podstawowych kursów bezpieczeństwa w zakresie podstaw ratownictwa wodnego oraz udzielania pierwszej pomocy.

Szkoła przygotowuje ucznia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). Egzamin państwowy, wymagany do uzyskania prawa jazdy odpowiedniej kategorii, jest przeprowadzany zgodnie z przepisami ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami.

  1. Minimalna liczba godzin kształcenia zawodowego1)

Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów oraz efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru rolniczo-leśnego z ochroną środowiska stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów

290 godz.

RL.02. Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze

650 godz.

RL.15. Organizacja prac rybackich w akwakulturze

250 godz.

1) W szkole liczbę godzin kształcenia zawodowego należy dostosować do wymiaru godzin określonego w przepisach w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych, przewidzianego dla kształcenia zawodowego, zachowując minimalną liczbę godzin wskazanych w tabeli odpowiednio dla efektów kształcenia: wspólnych dla wszystkich zawodów i wspólnych dla zawodów w ramach obszaru kształcenia stanowiących podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów oraz właściwych dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie.