Kierunek: technik hodowca koni
- CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hodowca koni powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- organizowania i prowadzenia chowu i hodowli koni;
- szkolenia oraz przygotowywania koni do użytkowania i sprzedaży;
- prowadzenia gospodarstwa rolnego;
- prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami);
- organizowania rekreacji konnej i turystyki jeździeckiej.
- EFEKTY KSZTAŁCENIA
Do wykonywania wyżej wymienionych zadań zawodowych niezbędne jest osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia, na które składają się:
- efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów;
(BHP). Bezpieczeństwo i higiena pracy
Uczeń:- rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią;
- rozróżnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska w Polsce;
- określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;
- przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zadań zawodowych;
- określa zagrożenia związane z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy;
- określa skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka;
- organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
- stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych;
- przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
- udziela pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia.
(PDG). Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
Uczeń:- stosuje pojęcia z obszaru funkcjonowania gospodarki rynkowej;
- stosuje przepisy prawa pracy, przepisy prawa dotyczące ochrony danych osobowych oraz przepisy prawa podatkowego i prawa autorskiego;
- stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej;
- rozróżnia przedsiębiorstwa i instytucje występujące w branży i powiązania między nimi;
- analizuje działania prowadzone przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży;
- inicjuje wspólne przedsięwzięcia z różnymi przedsiębiorstwami z branży;
- przygotowuje dokumentację niezbędną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej;
- prowadzi korespondencję związaną z prowadzeniem działalności gospodarczej;
- obsługuje urządzenia biurowe oraz stosuje programy komputerowe wspomagające prowadzenie działalności gospodarczej;
- planuje i podejmuje działania marketingowe prowadzonej działalności gospodarczej;
- optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności gospodarczej.
(JOZ). Język obcy ukierunkowany zawodowo
Uczeń:- posługuje się zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych), umożliwiających realizację zadań zawodowych;
- interpretuje wypowiedzi dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych artykułowane powoli i wyraźnie, w standardowej odmianie języka;
- analizuje i interpretuje krótkie teksty pisemne dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych;
- formułuje krótkie i zrozumiałe wypowiedzi oraz teksty pisemne umożliwiające komunikowanie się w środowisku pracy;
- korzysta z obcojęzycznych źródeł informacji.
(KPS). Kompetencje personalne i społeczne
Uczeń:- przestrzega zasad kultury i etyki;
- jest kreatywny i konsekwentny w realizacji zadań;
- przewiduje skutki podejmowanych działań;
- jest otwarty na zmiany;
- potrafi radzić sobie ze stresem;
- aktualizuje wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe;
- przestrzega tajemnicy zawodowej;
- potrafi ponosić odpowiedzialność za podejmowane działania;
- potrafi negocjować warunki porozumień;
- współpracuje w zespole.
(OMZ). Organizacja pracy małych zespołów (wyłącznie dla zawodów nauczanych na poziomie technika)
Uczeń:- planuje pracę zespołu w celu wykonania przydzielonych zadań;
- dobiera osoby do wykonania przydzielonych zadań;
- kieruje wykonaniem przydzielonych zadań;
- ocenia jakość wykonania przydzielonych zadań;
- wprowadza rozwiązania techniczne i organizacyjne wpływające na poprawę warunków i jakość pracy;
- komunikuje się ze współpracownikami.
- efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru rolniczo-leśnego z ochroną środowiska stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów PKZ(RL.c), PKZ(RL.k) i PKZ(RL.p);
PKZ(RL.c) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: ogrodnik, technik ogrodnik, pszczelarz, technik pszczelarz, rolnik, technik rolnik, technik architektury krajobrazu, technik hodowca koni, operator maszyn leśnych, technik leśnik, rybak śródlądowy, technik rybactwa śródlądowego, technik weterynarii, technik agrobiznesu, jeździec, mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
Uczeń:
- wykonuje czynności kontrolno-obsługowe ciągników rolniczych;
- stosuje przepisy prawa dotyczące ruchu drogowego;
- przestrzega zasad kierowania ciągnikiem rolniczym;
- wykonuje czynności związane z prowadzeniem i obsługą ciągnika rolniczego w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T.
PKZ(RL.k) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie technik hodowca koni
Uczeń:
- określa przyrodnicze i ekonomiczne czynniki produkcji rolniczej;
- rozpoznaje rośliny uprawne i chwasty;
- określa wpływ składników pokarmowych na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmów roślinnych i zwierzęcych;
- rozpoznaje rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich;
- rozróżnia pojazdy, maszyny, urządzenia i narzędzia stosowane w produkcji rolniczej;
- oblicza podatki związane z prowadzeniem działalności gospodarczej;
- sporządza biznesplan dla gospodarstwa hodującego i użytkującego konie;
- korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa;
- korzysta ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich;
- stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.
PKZ(RL.p) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie jeździec, technik hodowca koni
Uczeń:
- określa typy użytkowe koni;
- posługuje się wiedzą z zakresu anatomii, fizjologii, biomechaniki i psychologii koni;
- charakteryzuje cechy osobnicze różnych ras i typów użytkowych koni;
- charakteryzuje metody treningu koni sportowych, wyścigowych, rekreacyjnych i terapeutycznych;
- określa wymagania zoohigieniczne pomieszczeń dla koni;
- rozpoznaje rodzaje pasz dla koni i określa warunki ich przechowywania;
- określa wyposażenie bazy treningowej koni;
- określa cechy sprawności psychofizycznej jeźdźca;
- korzysta z przepisów prawa oraz regulaminów dotyczących jeździectwa i wyścigów konnych.
- efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie technik hodowca koni opisane w części II:
RL.19. Organizacja chowu i hodowli koni
1. Organizowanie produkcji w gospodarstwie rolnym
Uczeń:
- planuje i organizuje produkcję roślin uprawianych na pasze;
- wykonuje zabiegi agrotechniczne stosowane w produkcji roślin uprawianych na pasze;
- wykonuje czynności związane z zbiorem, konserwacją i przechowywaniem pasz;
- planuje i organizuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie;
- prowadzi chów zwierząt gospodarskich;
- stosuje ekologiczne metody produkcji rolniczej;
- prowadzi produkcję rolniczą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- prowadzi sprzedaż zwierząt oraz produktów pochodzenia rolniczego;
- oblicza opłacalność produkcji rolniczej.
2. Obsługiwanie środków technicznych w rolnictwie
Uczeń:
- posługuje się dokumentacją techniczną, normami i katalogami;
- analizuje informacje techniczne, wykorzystując różne źródła;
- rozpoznaje materiały stosowane w konstrukcjach maszyn i urządzeń technicznych;
- wykorzystuje energię elektryczną i niekonwencjonalne źródła energii;
- dobiera oraz eksploatuje narzędzia i maszyny do kompleksowej mechanizacji procesów technologicznych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- kontroluje jakość wykonywanych prac;
- dobiera pojazdy i środki transportu do prac w rolnictwie;
- przygotowuje pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia rolnicze zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisami prawa dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
- wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;
- przestrzega zasad rachunku ekonomicznego podczas eksploatowania pojazdów, maszyn i narzędzi rolniczych.
3. Prowadzenie chowu i hodowli koni
Uczeń:
- dobiera typy użytkowe i rasy koni do warunków przyrodniczych i ekonomicznych gospodarstwa rolnego;
- dobiera systemy utrzymania dla różnych ras i grup koni;
- wykonuje czynności związane z codzienną pielęgnacją koni i obsługą stajni;
- planuje wyposażenie stajni i budynków towarzyszących z uwzględnieniem potrzeb koni i zasad dobrostanu zwierząt;
- określa wymagania zoohigieniczne pomieszczeń dla koni;
- wykonuje pomiary czynników mikroklimatycznych w pomieszczeniach dla koni;
- dokonuje pomiarów parametrów fizjologicznych koni;
- dokonuje oceny zachowania i stanu zdrowia koni;
- rozpoznaje narowy i nałogi koni i zapobiega im;
- rozpoznaje objawy chorób koni;
- przestrzega zasad profilaktyki weterynaryjnej w stadzie koni;
- udziela koniom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach;
- przestrzega przepisów prawa dotyczących zwalczania chorób zakaźnych zwierząt oraz przepisów sanitarno-epidemiologicznych w chowie koni;
- sporządza dokumentację dotyczącą pracy hodowlanej;
- rozpoznaje maści i odmiany koni oraz dokonuje opisu identyfikacyjnego koni;
- ocenia kondycję i pokrój koni oraz dokonuje pomiarów zoometrycznych koni;
- organizuje i prowadzi rozród koni;
- wychowuje i oswaja młode konie;
- sporządza kalkulacje kosztów chowu i hodowli koni.
4. Żywienie koni
Uczeń:
- dostosowuje żywienie i pojenie do specyfiki budowy i fizjologii układu pokarmowego koni;
- określa znaczenie składników pasz w żywieniu koni;
- dobiera pasze stosowane w żywieniu koni oraz ocenia ich jakość;
- określa potrzeby pokarmowe koni oraz wartość pokarmową pasz;
- układa dawki pokarmowe dla różnych grup koni;
- przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze dla koni;
- przestrzega zasad higieny żywienia i pojenia koni;
- sporządza preliminarz i bilans pasz dla koni;
- sporządza kalkulacje kosztów żywienia koni.
RL.20. Szkolenie i użytkowanie koni
1. Szkolenie oraz przygotowanie koni do zawodów, pokazów i sprzedaży
Uczeń:
- określa cechy wpływające na wartość użytkową koni;
- dobiera rasy koni pod kątem przydatności do różnych form użytkowania;
- szkoli konie zgodnie z zasadami rozgrywania zawodów jeździeckich;
- wykonuje czynności pomocnicze w przygotowaniu i przebiegu zawodów konnych i pokazów hodowlanych;
- przygotowuje konie do zawodów, pokazów hodowlanych i sprzedaży;
- wykonuje zabiegi pielęgnacyjne i prewencyjne u koni;
- prezentuje konie na pokazach hodowlanych i przy sprzedaży;
- rozpoznaje objawy schorzeń i urazów u koni sportowych i im zapobiega;
- ocenia stan wytrenowania na podstawie parametrów fizjologicznych;
- wybiera rodzaje pomieszczeń i wyposażenia dla koni sportowych.
2. Użytkowanie i transport koni
Uczeń:
- przygotowuje konia do jazdy wierzchem i w zaprzęgu;
- dosiada konia i jeździ stępem, kłusem anglezowanym i ćwiczebnym oraz galopem;
- wykonuje elementy i figury ujeżdżeniowe w stępie, kłusie i galopie;
- dobiera i dopasowuje sprzęt jeździecki do formy użytkowania konia;
- dobiera i kompletuje ubiór jeździecki;
- powozi końmi;
- wykonuje czynności związane z konserwacją i naprawą sprzętu jeździeckiego;
- przygotowuje sprzęt i dokumentację potrzebne do transportu koni;
- dobiera typy pojazdów do transportu koni;
- przygotowuje konia do transportu;
- wykonuje czynności związane z załadunkiem, transportem i rozładunkiem koni;
- wykonuje czynności związane z opieką nad koniem w czasie transportu.
3. Prowadzenie rekreacji i turystyki konnej w gospodarstwie rolnym
Uczeń:
- dostosowuje gospodarstwo rolne do utrzymania i użytkowania koni w rekreacji i turystyce konnej;
- dobiera formy rekreacji i turystyki konnej;
- dobiera konie pod kątem ich przydatności w rekreacji i turystyce jeździeckiej;
- organizuje rekreację i turystykę konną w gospodarstwie;
- przygotowuje konie do pracy w rekreacji i turystyce jeździeckiej;
- kontroluje stan fizyczny i stan zdrowia koni wykorzystywanych w rekreacji i turystyce jeździeckiej;
- przestrzega zasad bezpieczeństwa w użytkowaniu koni;
- organizuje imprezy jeździeckie oraz wycieczki i rajdy konne w terenie;
- wykorzystuje walory przyrodnicze i kulturowe regionu w turystyce;
- korzysta z dostępnych szlaków konnych w regionie;
- organizuje turystykę jeździecką;
- przestrzega zasad zdobywania odznak turystyki jeździeckiej;
- oblicza opłacalność organizowania rekreacji i turystyki konnej w gospodarstwie rolnym.
RL.06. Jeździectwo i trening koni
1. Chów i użytkowanie koni
Uczeń:
- ocenia przydatność koni do różnych sposobów ich użytkowania;
- dobiera sposoby postępowania z końmi z uwzględnieniem ich cech psychofizycznych;
- wykonuje czynności związane z codzienną pielęgnacją i utrzymaniem koni;
- wykonuje czynności pomocnicze związane z okresową pielęgnacją kopyt;
- przestrzega zasad higieny i profilaktyki weterynaryjnej koni;
- rozpoznaje typowe objawy chorób i urazów koni;
- udziela pierwszej pomocy w przypadku zranień i wypadków koni oraz zapewnia opiekę zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii;
- przygotowuje pasze dla koni;
- przestrzega zasad żywienia i karmienia oraz pojenia koni;
- obsługuje urządzenia stosowane w chowie i użytkowaniu koni;
- przygotowuje konie do różnych typów ich użytkowania;
- wykonuje czynności związane z załadunkiem, transportem i rozładunkiem koni;
- stosuje przepisy dotyczące dobrostanu koni sportowych, wyścigowych, rekreacyjnych i terapeutycznych;
- stosuje się do harmonogramów dotyczących użytkowania koni;
- korzysta z dokumentacji związanej z identyfikacją i użytkowaniem koni.
2. Nauka jeździectwa
Uczeń:
- ocenia kondycję koni;
- dobiera sprzęt i akcesoria jeździeckie;
- dopasowuje sprzęt jeździecki do budowy ciała konia i jeźdźców;
- przygotowuje konie do treningu;
- stosuje pomoce jeździeckie w powodowaniu koniem;
- stosuje różne rodzaje dosiadu;
- wykonuje ćwiczenia związane z treningiem ujeżdżeniowym i skokowym koni;
- wykonuje ćwiczenia związane z treningiem wyścigowym koni;
- powozi zaprzęgiem konnym;
- prezentuje konie na pokazach i aukcjach;
- przestrzega przepisów prawa i regulaminów dotyczących jeździectwa oraz wyścigów konnych;
- przestrzega zasad bezpieczeństwa jeźdźców i koni;
- przestrzega przepisów ruchu drogowego dotyczących poruszania się wierzchem i zaprzęgiem konnym;
- doskonali fizyczną i psychiczną sprawność jeździecką;
- określa wymagania dotyczące diety i wagi jeźdźca wyścigowego;
- dobiera ubiór jeździecki do różnych form użytkowania koni;
- dba o dobrostan koni w trakcie ich użytkowania.
3. Trening koni
Uczeń:
- przestrzega zaleceń trenerów lub instruktorów jeździectwa;
- dobiera miejsca treningu z uwzględnieniem jego rodzaju oraz warunków środowiskowych;
- uwzględnia skalę szkoleniową podczas treningów koni;
- przygotowuje konie do pierwszego dosiadania i zaprzęgania;
- przestrzega zasad treningu koni z uwzględnieniem ich cech psychofizycznych, wieku oraz planowanych obciążeń treningowych;
- stosuje metody lonżowania koni;
- wykonuje czynności związane z trenowaniem koni sportowych, wyścigowych, rekreacyjnych i terapeutycznych;
- ocenia stan wytrenowania konia na podstawie obserwacji podczas treningu;
- stosuje zasady pielęgnacji powysiłkowej oraz odnowy biologicznej koni;
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane do treningu koni;
- oswaja konie ze sprzętem i urządzeniami stosowanymi w sportowym, wyścigowym, rekreacyjnym i terapeutycznym użytkowaniu koni.
- WARUNKI REALIZACJI KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Szkoła podejmująca kształcenie w zawodzie technik hodowca koni powinna posiadać następujące pomieszczenia dydaktyczne:
- pracownie hodowli i użytkowania koni, wyposażoną w: szkielet i model konia, model stajni, pastwiska kwaterowego dla koni i parcouru z ruchomymi przeszkodami, normy żywienia koni, próbki pasz i komponentów paszowych, przyrządy zoometryczne, sprzęt i akcesoria jeździeckie, różne rodzaje podków, albumy ras koni, zestaw przepisów prawa dotyczących jeździectwa, zawodów jeździeckich i transportu koni, instrukcje bezpieczeństwa i higieny pracy, dokumentację hodowlaną;
- pracownię produkcji roślinnej, wyposażoną w: okazy naturalne roślin uprawnych, chwastów i szkodników, atlasy roślin, chorób, chwastów i szkodników, zielniki roślin uprawnych i chwastów, przyrządy pomiarowe czynników klimatycznych i glebowych siedliska, próbki nasion roślin uprawnych, nawozów mineralnych i środków ochrony roślin, przykładowe karty technologiczne;
- pracownię produkcji zwierzęcej, wyposażoną w: szkielety, przekroje i modele zwierząt gospodarskich, atlasy ras zwierząt, próbki pasz i komponentów paszowych, stanowisko komputerowe dla nauczyciela z dostępem do Internetu, z drukarką, ze skanerem i z projektorem multimedialnym i z pakietem programów biurowych stanowisko oraz z oprogramowaniem do układania dawek pokarmowych, normy żywienia zwierząt gospodarskich, sprzęt do pomiarów zoometrycznych, termometry weterynaryjne, przykładowe karty technologiczne, apteczkę weterynaryjną, instrukcje bezpieczeństwa i higieny pracy;
- 4) warsztaty szkolne, wyposażone w: maszyny, urządzenia i narzędzia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej, przekroje, modele i katalogi pojazdów, maszyn i narzędzi oraz ich części, instrukcje obsługi pojazdów i maszyn rolniczych, pojazdy do nauki jazdy, plac manewrowy do nauki jazdy.
Ponadto szkoła powinna posiadać gospodarstwo szkolne, wyposażone w: stajnię, siodlarnię, szorownię, paszarnię, wozownię, krytą ujeżdżalnię, plac treningowy, okólnik do lonżowania koni, wybiegi dla koni, budynki inwentarskie, magazyny, pola z roślinami uprawnymi, łąki, pastwiska, działkę agrobiologiczną.
Kształcenie praktyczne może odbywać się w: pracowniach i warsztatach szkolnych, placówkach kształcenia ustawicznego, placówkach kształcenia praktycznego, ośrodkach turystyki jeździeckiej oraz indywidualnych gospodarstwach rolnych specjalizujących się w chowie, hodowli i użytkowaniu koni.
Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 8 tygodni (320 godzin): w stadninie koni lub ośrodku jeździeckim (160 godzin) oraz w ośrodku turystyki jeździeckiej lub gospodarstwie rolnym specjalizującym się w rekreacji lub turystyce konnej (160 godzin).
Szkoła przygotowuje ucznia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). Egzamin państwowy, wymagany do uzyskania prawa jazdy odpowiedniej kategorii, jest przeprowadzany zgodnie z przepisami ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami.
Szkoła powinna stworzyć warunki do uzupełniania wiedzy i umiejętności, w formie dodatkowego kursu prowadzonego w szkole, z zakresu organizowania i prowadzenia szkolenia osób w zakresie jazdy konnej po spełnieniu wymagań określonych w ustawie z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie (Dz. U. z 2016 r. poz. 176, 1170 i 1171).
- Minimalna liczba godzin kształcenia zawodowego1)
Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów oraz efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru rolniczo-leśnego z ochroną środowiska stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów |
290 godz. |
RL.19. Organizacja chowu i hodowli koni |
400 godz. |
RL.20. Szkolenie i użytkowanie koni albo RL.06. Jeździectwo i trening koni |
660 godz. |
1) W szkole liczbę godzin kształcenia zawodowego należy dostosować do wymiaru godzin określonego w przepisach w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych, przewidzianego dla kształcenia zawodowego, zachowując minimalną liczbę godzin wskazanych w tabeli odpowiednio dla efektów kształcenia: wspólnych dla wszystkich zawodów i wspólnych dla zawodów w ramach obszaru kształcenia stanowiących podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów oraz właściwych dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie.