Kwalifikacja RL.16
RL.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
1. Organizowanie produkcji roślinnej
Uczeń:
- przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody,
- posługuje się przyrządami meteorologicznymi;
- wykonuje przeglądy techniczne urządzeń melioracyjnych oraz planuje ich konserwację i naprawę;
- planuje sposoby przeciwdziałania procesom degradacji i dewastacji gleb;
- projektuje zmianowania roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych;
- planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych;
- dobiera maszyny i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych;
- dobiera technologie produkcji roślin uprawnych oraz produkcji pasz na użytkach zielonych;
- prowadzi plantacje nasienne;
- organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności;
- planuje produkcję roślinną w gospodarstwie rolnym na podstawie analizy ekonomicznej;
- nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej;
- stosuje przepisy prawa dotyczące nasiennictwa, ochrony środowiska, ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności;
- korzysta z programów komputerowych do wspomagania organizacji i kontroli procesu produkcji roślinnej.
2. Organizowanie produkcji zwierzęcej
Uczeń:
- określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
- określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
- analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich;
- dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
- organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich;
- określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
- ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
- analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich;
- planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz;
- organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz;
- organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności;
- prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym;
- określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne;
- organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego;
- nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
- korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.