Kwalifikacja RL.16

RL.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej

1. Organizowanie produkcji roślinnej

Uczeń:

  1. przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody,
  2. posługuje się przyrządami meteorologicznymi;
  3. wykonuje przeglądy techniczne urządzeń melioracyjnych oraz planuje ich konserwację i naprawę;
  4. planuje sposoby przeciwdziałania procesom degradacji i dewastacji gleb;
  5. projektuje zmianowania roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych;
  6. planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych;
  7. dobiera maszyny i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych;
  8. dobiera technologie produkcji roślin uprawnych oraz produkcji pasz na użytkach zielonych;
  9. prowadzi plantacje nasienne;
  10. organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  11. organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności;
  12. planuje produkcję roślinną w gospodarstwie rolnym na podstawie analizy ekonomicznej;
  13. nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej;
  14. stosuje przepisy prawa dotyczące nasiennictwa, ochrony środowiska, ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności;
  15. korzysta z programów komputerowych do wspomagania organizacji i kontroli procesu produkcji roślinnej.

2. Organizowanie produkcji zwierzęcej

Uczeń:

  1. określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
  2. określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
  3. analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich;
  4. dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
  5. organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich;
  6. określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
  7. ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
  8. analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich;
  9. planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz;
  10. organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz;
  11. organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności;
  12. prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym;
  13. określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne;
  14. organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  15. planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego;
  16. nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
  17. korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.