Kwalifikacja RL.04

RL.04. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej

1. Prowadzenie produkcji roślinnej

Uczeń:

  1. określa wpływ czynników klimatyczno-glebowych na wzrost i rozwój oraz plonowanie roślin;
  2. dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu;
  3. dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego;
  4. wykonuje prace związane z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych;
  5. planuje nawożenie organiczne i mineralne;
  6. ocenia jakość materiału siewnego;
  7. przygotowuje materiał siewny do siewu;
  8. planuje zabiegi agrotechniczne do warunków glebowych i wymagań roślin uprawnych;
  9. wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych;
  10. rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych;
  11. dobiera metody i środki ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin;
  12. dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji roślinnej;
  13. obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej;
  14. prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym;
  15. stosuje ekologiczne metody uprawy roślin;
  16. przestrzega warunków przechowywania produktów pochodzenia roślinnego;
  17. przechowuje oraz przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży;
  18. prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego.

2. Prowadzenie produkcji zwierzęcej

     Uczeń:

  1. określa położenie narządów i układów w organizmach zwierząt gospodarskich;
  2. określa procesy życiowe zachodzące w organizmie zwierząt gospodarskich;
  3. rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich;
  4. określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich;
  5. rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich;
  6. przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze;
  7. analizuje wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne;
  8. dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji zwierzęcej;
  9. obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej;
  10. wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich;
  11. wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich;
  12. określa warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich;
  13. prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  14. rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich;
  15. przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi;
  16. stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej;
  17. przygotowuje zwierzęta do aukcji, pokazów i wystaw;
  18. przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży;
  19. prowadzi sprzedaż bezpośrednią zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.

3. Prowadzenie gospodarki pasiecznej

Uczeń:

  1. rozróżnia rasy pszczół;
  2. określa budowę morfologiczną i anatomiczną oraz procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie pszczół;
  3. ocenia stan rodziny pszczelej w różnych porach roku;
  4. ocenia wartość użytkową i hodowlaną pszczół i ich mieszańców;
  5. zakłada i prowadzi pasiekę;
  6. kieruje rozwojem rodzin pszczelich w sezonie pasiecznym;
  7. prowadzi prace związane z rozmnażaniem rodzin pszczelich;
  8. prowadzi wychów i wymianę matek pszczelich;
  9. prowadzi gospodarkę wędrowną pszczół;
  10. rozpoznaje choroby i szkodniki pszczół oraz szkodniki produktów pszczelich;
  11. dobiera metody zwalczania chorób i szkodników pszczół;
  12. prowadzi pasiekę metodami tradycyjnymi i ekologicznymi;
  13. organizuje i prowadzi pozyskiwanie miodu, pyłku, wosku, mleczka, propolisu i pierzgi oraz jadu pszczelego;
  14. ocenia jakość produktów pszczelich;
  15. przetwarza produkty pszczele;
  16. przestrzega warunków przechowywania produktów pszczelich;
  17. przygotowuje produkty pszczele do sprzedaży zgodnie z obowiązującymi normami;
  18. prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich;
  19. przestrzega zasad rachunku ekonomicznego podczas prowadzenia pasieki.

4. Wykorzystywanie zasobów bazy pożytkowej

Uczeń:

  1. klasyfikuje pożytki pszczele według określonych kryteriów;
  2. rozpoznaje rośliny pożytkowe;
  3. ocenia wydajność nektarową i miodową roślin pożytkowych;
  4. szacuje zasoby bazy pożytkowej w rejonie;
  5. dobiera rośliny do poprawy bazy pożytkowej;
  6. poprawia bazę pożytkową wokół pasieki;
  7. określa odległość pasieki od bazy pożytkowej;
  8. określa potrzeby pokarmowe rodziny pszczelej;
  9. dostosowuje wielkość pasieki do zasobów bazy pożytkowej.