Kwalifikacja RL.04
RL.04. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
1. Prowadzenie produkcji roślinnej
Uczeń:
- określa wpływ czynników klimatyczno-glebowych na wzrost i rozwój oraz plonowanie roślin;
- dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu;
- dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego;
- wykonuje prace związane z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych;
- planuje nawożenie organiczne i mineralne;
- ocenia jakość materiału siewnego;
- przygotowuje materiał siewny do siewu;
- planuje zabiegi agrotechniczne do warunków glebowych i wymagań roślin uprawnych;
- wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych;
- rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych;
- dobiera metody i środki ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin;
- dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji roślinnej;
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej;
- prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym;
- stosuje ekologiczne metody uprawy roślin;
- przestrzega warunków przechowywania produktów pochodzenia roślinnego;
- przechowuje oraz przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży;
- prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego.
2. Prowadzenie produkcji zwierzęcej
Uczeń:
- określa położenie narządów i układów w organizmach zwierząt gospodarskich;
- określa procesy życiowe zachodzące w organizmie zwierząt gospodarskich;
- rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich;
- określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich;
- rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich;
- przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze;
- analizuje wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne;
- dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji zwierzęcej;
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej;
- wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich;
- wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich;
- określa warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich;
- prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich;
- przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi;
- stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej;
- przygotowuje zwierzęta do aukcji, pokazów i wystaw;
- przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży;
- prowadzi sprzedaż bezpośrednią zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3. Prowadzenie gospodarki pasiecznej
Uczeń:
- rozróżnia rasy pszczół;
- określa budowę morfologiczną i anatomiczną oraz procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie pszczół;
- ocenia stan rodziny pszczelej w różnych porach roku;
- ocenia wartość użytkową i hodowlaną pszczół i ich mieszańców;
- zakłada i prowadzi pasiekę;
- kieruje rozwojem rodzin pszczelich w sezonie pasiecznym;
- prowadzi prace związane z rozmnażaniem rodzin pszczelich;
- prowadzi wychów i wymianę matek pszczelich;
- prowadzi gospodarkę wędrowną pszczół;
- rozpoznaje choroby i szkodniki pszczół oraz szkodniki produktów pszczelich;
- dobiera metody zwalczania chorób i szkodników pszczół;
- prowadzi pasiekę metodami tradycyjnymi i ekologicznymi;
- organizuje i prowadzi pozyskiwanie miodu, pyłku, wosku, mleczka, propolisu i pierzgi oraz jadu pszczelego;
- ocenia jakość produktów pszczelich;
- przetwarza produkty pszczele;
- przestrzega warunków przechowywania produktów pszczelich;
- przygotowuje produkty pszczele do sprzedaży zgodnie z obowiązującymi normami;
- prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich;
- przestrzega zasad rachunku ekonomicznego podczas prowadzenia pasieki.
4. Wykorzystywanie zasobów bazy pożytkowej
Uczeń:
- klasyfikuje pożytki pszczele według określonych kryteriów;
- rozpoznaje rośliny pożytkowe;
- ocenia wydajność nektarową i miodową roślin pożytkowych;
- szacuje zasoby bazy pożytkowej w rejonie;
- dobiera rośliny do poprawy bazy pożytkowej;
- poprawia bazę pożytkową wokół pasieki;
- określa odległość pasieki od bazy pożytkowej;
- określa potrzeby pokarmowe rodziny pszczelej;
- dostosowuje wielkość pasieki do zasobów bazy pożytkowej.